Weet JIJ hoe je moet
handelen wanneer je
met een auto
te water raakt?

De onderstaande cursus is tot stand gekomen door samenwerking met Postbus 51.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor de voorlichtingsactie Hulp bij Auto te Water.
Zij doet dit in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, Reddingsbrigades Nederland, Brandweer,RAI Vereniging, Politie, BOVAG en ANWB.

Waarom deze cursus?

Nederland is een waterrijk land. Het gebeurt dan ook zo'n 750 a 800 keer per jaar dat er een auto in het water terecht komt. Dit heeft in de meeste gevallen gelukkig alleen materiële schade als gevolg.

Toch is er soms ook persoonlijk letsel met in het ergste geval zelfs dodelijke afloop. Een angstaanjagende gedachte, ook omdat mensen vaak niet precies weten hoe ze moeten handelen.

Op deze website en via onze cursus leggen we uit hoe je het beste kunt handelen om snel en veilig uit jou auto te ontsnappen.

In een uitzending van de week van... op RTV Drenthe laten we zien waarom deze cursus zo belangrijk is. Bekijk dus ook eens de uitzending op de website van RTV Drenthe (Bovenaan in deze website).

Bekijk hier in het kort wat we doen (EditieNL)
 

Waarom Auto-onderwater

Cursusinformatie.

In onze Cursus Auto te Water leer jij wat voor jou de juiste methode is om uit een voertuig te water te ontsnappen. Hiermee hopen wij de bewustwording in het verkeer te verbeteren, weet jij beter wat je moet doen bij een te water raking en heb je waarschijnlijk nog een hoop lol ook!

We beginnen met een gedeelte theorie waarin je alle vragen kan stellen die je wilt, meestal duurt dit niet langer dan een half uurtje aangezien deze website de theorie al voldoende behandelt. Daarna ga je daadwerkelijk te water.

Wij beschikken al jaren over een echte auto met een degelijke en veilige constructie waarbij de ervaren en professionele (PADI duik)crew jullie een onvergetelijke ervaring kan bezorgen.
De auto kan met 4 deelnemers in 6 minuten in en uit het water zijn.
De eerste oefening is er zo snel mogelijk uitgaan, DIT MOET JE IN HET ECHT OOK DOEN!
De tweede oefening is nog steeds er zo snel mogelijk uitgaan maar dan bewuster en gecontroleerd via ons stappenplan.
De oefeningen daarna kunnen bijvoorbeeld geblindeerd zijn.

Wij hebben er bewust voor gekozen niet meer de oefening te doen waarbij de auto helemaal vol loopt om dan pas de deuren te kunnen openen, in het echt wacht je daar nl ook niet op terwijl dit helaas nog wel een algemene opvatting is.
Wij geven een cursus waarbij wij jullie iets willen leren, dat kan niet wanneer het tevoren al veel stress oplevert of wanneer je in paniek raakt... daarom doen wij de gordel wel dicht maar achter je langs zodat het daar nooit fout mee kan gaan, ook zijn de meeste ruiten er uit en zijn er altijd duikers vlak bij je om je te helpen!

Niet alleen doe je meer kennis op maar het is natuurlijk ook een gezellig uitje met eventueel een BBQ en een drankje! Dus ook ideaal als bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest!

Wie, Waar, Wat, Wanneer en Kosten.

Auto Te Water Xperience!
Deelnemers gaan 1x te water om het een keer te ervaren.
Mogelijkheden in zwembaden door het gehele land.
Maximaal 75 deelnemers in 3 uur, niet individueel te boeken.
Op afspraak het gehele jaar mogelijk.
De kosten zijn 2000 euro ex BTW, ex reiskosten 0,38 per km.
U staat vrij om inschrijfgeld te vragen aan uw deelnemers.

Cursus 1; Eruit Door De Ruit!
Deelnemers gaan 3x te water voor zichzelf en ontvangen een certificaat.
Mogelijkheden in zwembaden door het gehele land.
Individuele en groepsinschrijving mogelijk.
Check hier de data en locaties.
De kosten zijn 79 euro per persoon bij 20 deelnemers in 4 uur.

Cursus 2; Help!
Deelnemers gaan 3x te water om anderen te helpen en ontvangen een certificaat.
Mogelijkheden in zwembaden door het gehele land.
Individuele en groepsinschrijving mogelijk.
Data en locaties op aanvraag.
De kosten zijn 79 euro per persoon bij 20 deelnemers in 4 uur

Op Uw locatie een 3 uur durend programma naar keuze.
Dat kan een zwembad of een 'buitenwater' zijn.
Op afspraak mogelijk van april tot november.
De kosten zijn 2000 euro ex BTW ex reiskosten 0,38 per km.
U staat vrij om inschrijfgeld te vragen aan uw deelnemers
Auto Te Water Xperience; max 100 deelnemers
Cursus 1; Eruit Door De Ruit; max 20 deelnemers
Cursus 2; Help; max 20 deelnemers
Cursus 1 + Cursus 2; max 10 deelnemers

Op Uw locatie een 6 uur durend programma naar keuze.
Dat kan een zwembad of een 'buitenwater' zijn.
Op afspraak mogelijk van april tot november.
De kosten zijn 3000 euro ex BTW ex reiskosten 0,38 per km.
U staat vrij om inschrijfgeld te vragen aan uw deelnemers
Auto Te Water Xperience; max 300 deelnemers
Cursus 1; Eruit Door De Ruit; max 60 deelnemers
Cursus 2; Help; max 60 deelnemers
Cursus 1 + Cursus 2; max 30 deelnemers

Wat te doen wanneer je met jou auto te water raakt?

In het Stappenplan leggen we in 4 stappen uit hoe je het beste kunt handelen wanneer je met een auto in het water terecht komt.
Het belangrijkste dat je moet onthouden is:

Niet wachten, maar direct de auto uit!

Het stappenplan

  • 1. Verlichting aan

    Doe alle lichten aan, ook de binnenverlichting, zodat de auto zichtbaar blijft. Bovendien kun je je zo oriënteren. Schakel het contact niet uit. Mogelijk schakelt dat de verlichting uit, werken de elektrische ramen niet meer en is de kans groot dat je per ongeluk de deuren op slot doet. Er zal geen brand uitbreken door kortsluiting. Wel is het mogelijk dat ramen en deuren door kortsluiting niet meer zijn te openen. Het is dus van groot belang dat je de auto zo snel mogelijk verlaat!
  • 2. Gordels los

    Maak meteen de autogordels los. Als dat niet lukt, snijd je de gordel door met het autogordelmes. Dit mes is onderdeel van de veiligheidshamer. Zorg er dus voor dat de veiligheidshamer altijd binnen handbereik is.
  • 3. Open het zijraam

    Open het zijraam van de auto. Dat kan via de raambediening, maar als dat niet lukt moet het raam stuk geslagen worden met de veiligheidshamer of een ander zwaar object.
  • 4. Verlaat de auto

    Ontsnappen door een raam gebeurt bij voorkeur ruggelings met het gezicht naar het dak van de auto. Biedt waar nodig hulp aan andere inzittenden. Breng kleine kinderen eerst in veiligheid door ze desnoods op het dak van de auto te zetten. Verlaat de auto altijd zo snel mogelijk!

Wat als...

Natuurlijk kan het voorkomen dat je gehinderd wordt en bovenstaande punten niet goed uit kunt voeren, lees hierover de volgende punten.

...Je het zijraam niet open krijgt

Het kan gebeuren dat je het zijraam toch niet open krijgt. Dit kan alleen als er meerdere factoren tegenzitten, namelijk de elektrische ramen functioneren niet èn het raam is niet te verbrijzelen. Dit laatste kan als je geen veiligheidshamer onder handbereik hebt of als de zijramen, net zoals de voorruit, uit gelaagd glas bestaan. Een dakraam of achterruit zijn ook zeer geschikt om uit de auto te ontsnappen. Probeer hoe dan ook zo snel mogelijk de auto te verlaten!

Mocht je de ramen op geen enkele manier open krijgen, dan kun je op de volgende manier uit de auto ontsnappen:

  1. Lichten aan
  2. Gordels los
  3. Haal diep adem vlak voordat de auto met water helemaal volloopt
  4. Duw de deuren rustig open; dit kan pas als de auto al grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten de auto gelijk is. Hard duwen is minder effectief dan rustig en stevig de deur openduwen. De deuren openen slechts langzaam vanwege de druk!

...De auto op zijn kop ligt?

Je hangt dan in de gordel. Jouw eigen gewicht blokkeert het sluitingsmechanisme. Toch kan je de gordel ook dan los krijgen.

  1. Zet je voeten tegen het dashboard en duw jezelf tegen de stoel aan
  2. Duw met één arm tegen het dak
  3. Je kunt nu met de andere hand de gordel losklikken
  4. Verplaats je benen één voor één naar het dak (op dit moment de 'bodem'). Zo rol je vanzelf uit je stoel

Hoe help ik anderen?

Uiteraard is het ook belangrijk om te weten hoe je anderen kunt helpen als je een auto te water ziet gaan. Auto's hebben tegenwoordig vaak elektrische vergrendeling van deuren en gelaagde ramen. Dat maakt het niet makkelijk om slachtoffers onder water uit de auto te bevrijden. Zeker wanneer de auto ondersteboven of gedeeltelijk onder de modder ligt. Er geldt in ieder geval altijd:

  • Sla direct alarm en zorg dat 112 gebeld wordt
  • Denk altijd aan jouw eigen veiligheid. Het is raadzaam om als redder aangelijnd te gaan zodat de locatie van de auto achterhaald kan worden. Denk aan stroming, duisternis, etcetera.

1. Je ziet een drijvende auto

Vaak zijn automobilisten die in het water zijn gereden, op de hulp van anderen aangewezen.
Indien de inzittenden geen raam of deur openden, moet je zelf een deur openen. Dit laatste is moeilijk doch mogelijk door met beide voeten te steunen op het koetswerk en zeer krachtig aan de deurkruk te trekken.

2. Er is een auto in het water, maar die is reeds gezonken

Ook nu geldt dat je eerst alarm slaat en je jezelf niet in gevaar brengt.
Zoek naar sporen op de walkant. Die geven aanwijzingen waar de auto in het water gereden is en hiermee kun je een inschatting maken waar de auto ongeveer ligt. Zorg er daarom voor dat je die sporen niet uitwist. Ze kunnen de brandweer en de politie helpen te zoeken naar de juiste locatie van de auto.

Voorzorgsmaatregelen.

Draag altijd een autogordel

Het is verstandig om altijd de gordel te dragen, ook wanneer je achter in de auto zit. Als een auto te water raakt is de klap net zo hard als wanneer je met de auto tegen een muur rijdt.

Rij voorzichtig

Probeer rekening te houden met de drukte op de weg en pas de snelheid aan de weersomstandigheden aan. Bij sneeuwval bijvoorbeeld, is het risico om te slippen extra groot.

Automatische deurvergrendeling

Als je bij iemand in de auto stapt, kan het geen kwaad even te checken hoe de deuren open gaan, vooral als die tijdens het rijden automatisch worden vergrendeld. Bij sommige auto's ontgrendelen de deuren automatisch bij een botsing, maar dat geldt helaas niet voor alle modellen.
Let op: bij een kinderslot is het portier van buitenaf wel te openen maar niet van binnenuit.

Reis je per bus, kijk dan even waar noodluiken en nooddeuren zitten. In het vliegtuig is dat heel gewoon, dus waarom zou je er in de bus ook geen gewoonte van maken?

Stel hoofdsteunen goed af

Hoofdsteunen beschermen je beter tegen het voorkomen van een ‘whiplash’. Ze moeten dan wel op de juiste wijze zijn afgesteld: de bovenkant van de steun moet gelijk zijn aan de bovenkant van het hoofd.

Berg loszittende spullen netjes op

Als jouw auto te water raakt kan de klap zeer hard aankomen. Losse materialen op de hoedenplank zullen met grote snelheid door de auto worden geslingerd, met gevaar op verwonding. Het beste is om losse spullen, hoe klein ook, in het dashboard-kastje of in de kofferbak op te bergen. Je hebt geen last van de spullen en kunt zich bij een botsing concentreren op het verlaten van de auto.

Vraag en antwoord.

We hebben de meest voorkomende vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

  1. Hoeveel slachtoffers vallen er jaarlijks gemiddeld in Nederland als gevolg van verdrinking, doordat de auto te water raakte?Jaarlijks vallen er ongeveer 60 doden.
  2. Onder welke omstandigheden vallen de meeste slachtoffers? In het weekend, in het donker, bij mist en sneeuw. Verder speelt alcoholgebruik bij jongeren een belangrijke rol bij potentiële slachtoffers.
  3. Wat is de volgorde bij het verlaten van een auto die te water raakt? De volgorde wordt aangegeven in het stappenplan. De verschillende stappen zijn:
    stap 1: verlichting aan,
    stap 2: gordels los,
    stap 3: open het zijraam,
    stap 4: verlaat de auto.
  4. Waarom is het verstandig om de lichten van de auto, inclusief binnenverlichting aan te doen cq. laten? Zo ben je goed zichtbaar voor hulpverleners en kan je je beter oriënteren. Bovendien dwingt het je het contact aan te laten, waardoor elektrische ramen nog geopend kunnen worden.
  5. Waarom is het dragen van een gordel belangrijk? Zo voorkom je in veel gevallen dat je bewusteloos raakt, door het botsen tegen de voorruit. Een klap op het water komt overeen met een klap tegen een betonnen muur.
  6. Hoe werkt het ontsnappen uit de auto wanneer achterin één of meer kinderen in een kinderzitje zitten? Als je alleen in de auto zit met kleine kinderen is dit een extra moeilijke situatie. De beste methode is om eerst een van de kinderen op het dak van de auto te zetten en vervolgens de andere uit de auto te bevrijden.
  7. Wat is de invloed van een uitgeklapte airbag op het ontsnappen uit de auto? De airbag loopt direct na openen weer leeg zodat deze niet in de weg zal zitten bij het verlaten van de auto.

Veiligheidshamer

Het is belangrijk om een veiligheidshamer onder handbereik bevestigd te hebben. Deze veiligheidshamer kun je gebruiken om de autogordel mee los te snijden, als die niet gewoon los te maken is.

Ook als het raam niet gewoon te openen is, kan je met de veiligheidshamer proberen het zijraam stuk te slaan. Het beste kan je met het verbrijzelen van de zijruit beginnen, omdat de voorruit van gelaagd glas is gemaakt. Ook de achterruit en het dakraam zijn prima ontsnappingsroutes.

In geval van nood heb je weinig aan de veiligheidshamer als deze zich niet onder handbereik bevind. Zorg daarom dat je vanuit jouw autostoel bij de veiligheidshamer kunt.

Denk eraan dat een losliggende hamer door de klap van de auto op het water weggeslingerd kan worden, en deze dus niet meer onder handbereik is. Monteer de veiligheidshamer daarom zoals op de verpakking staat aangegeven.

Nog geen veiligheidshamer? De Escape Hammer zoals hiernaast weergegeven is voor € 15,- te koop bij cursusautotewater.nl. Kies in het contactformulier bij onderwerp voor de veiligheidshamer.

Veiligheidshamer

Misverstanden

Jaren geleden is verteld dat wanneer je met een auto te water raakt, je zou moeten wachten totdat de auto grotendeels gezonken is, zodat je de deuren beter zou kunnen openen met gelijke druk binnen en buiten de auto.

Dit verhaal is heel veel mensen bijgebleven, maar jammer genoeg is het niet juist. Het is nou net van groot belang om zo snel mogelijk uit de auto te ontsnappen. Hoe je dat het beste kan doen staat in het stappenplan beschreven.

In de afgelopen jaren is er steeds meer elektronica in auto's terecht gekomen. En elektronica en water is nou eenmaal geen goede combinatie. Het kan dus voorkomen dat ramen en/of deuren vanwege kortsluiting niet meer functioneren. Dit is reden te meer om zo snel mogelijk, zodat de elektronica nog functioneert, uit de auto te ontsnappen en om een veiligheidshamer onder handbereik gemonteerd te hebben!